Ben McIntyre over Colditz: “De realiteit van Colditz is veel interessanter dan de zwart-wit morele fabel”

Voor zijn nieuwe boek heeft bestsellerauteur Ben Macintyre zijn zinnen gezet op het meest beruchte krijgsgevangenenkamp van de Tweede Wereldoorlog. Hij onthult hoe de legendarische ontsnappingspogingen slechts een deel zijn van een complexe, duistere geschiedenis.

Colditz: in context

In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd het middeleeuwse Colditz-kasteel omgebouwd tot een krijgsgevangenenkamp, bedoeld om de geallieerde officieren vast te houden die het meest waarschijnlijk zouden ontsnappen of problemen zouden veroorzaken voor hun ontvoerders van het Duitse leger. Colditz bleef in gebruik tot de bevrijding door Amerikaanse troepen in april 1945 en op het hoogtepunt waren er meer dan 800 krijgsgevangenen, bestaande uit veel verschillende nationaliteiten en waaronder bekende namen zoals SAS-oprichter David Stirling, toekomstige politicus Airey Neave en RAF-held Douglas Bader.

Hoewel het kasteel “ontsnappingsbestendig” zou zijn, vonden er meer ontsnappingspogingen plaats in Colditz dan enig ander krijgsgevangenenkamp. In totaal braken meer dan 130 mannen uit het kasteel, hoewel iets meer dan 30 met succes de Duitse grens bereikten. Deze vaak ingenieuze ontsnappingspogingen – gepopulariseerd in boeken, tv en een zeer succesvol bordspel uit 1973 – zijn waar Colditz tegenwoordig het meest bekend om staat. Maar er waren veel donkere aspecten van de geschiedenis van het kamp, waaronder racisme, klassenverdelingen en mentale inzinkingen.

Het waargebeurde verhaal over het streng beveiligde Nazi-fort en de vele spectaculaire ontsnappingen

De meesterverteller van echte spionage richt zijn aandacht op de meest beruchte gevangenis van de Tweede Wereldoorlog en de rijke cast van kleurrijke personages die probeerden uit de muren te ontsnappen.

In een onheilspellend gotisch kasteel op een heuveltop in het hart van nazi-Duitsland bracht een onwaarschijnlijke bende Britse officieren de Tweede Wereldoorlog door met het beramen van gewaagde ontsnappingen aan hun nazi-ontvoerders. Of zo is het verhaal van Colditz gegaan, al 70 jaar onbetwist. Maar dat verhaal bevat slechts een deel van de waarheid.

Het verbazingwekkende inside-verhaal, voor het eerst onthuld door bestseller-historicus Ben Macintyre, is een verhaal over de ontembare menselijke geest, maar ook over klassenconflicten, homoseksualiteit, spionage, krankzinnigheid en klucht.

Door middel van een verbazingwekkende hoeveelheid materiaal onthult Macintyre een opmerkelijke cast van personages, breder dan eerder gezien en tot nu toe verborgen voor de geschiedenis, gevangenen en ontvoerders die wang aan wang leefden in een spannend kat-en-muisspel.

Van de Indiase dokter wiens hongerstaking en uiteindelijke ontsnapping leest als een thriller, tot Amerika’s oudste parachutist en minst succesvolle geheim agent, de soldaten-gevangenen van Colditz waren verbazingwekkend vindingrijk in hun ontsnappingspogingen; maar er waren veel andere manieren om te overleven in afwachting van hun onbekende lot. Diep onderzocht en vol ongelooflijke kleuren, dit is het definitieve boek over een van de grootste oorlogsverhalen ooit verteld.

De Indiase arts Birendranath Mazumdar (rechts) was de enige niet-blanke Britse officier in Colditz. Hij werd overgebracht naar een kamp in Frankrijk, waaruit hij zou ontsnappen. (Afbeelding door Staatliche Schlösser, Burgen und Gärten Sachsen gGmbH, Schloss Colditz)

Ben Macintyre

Ben Macintyre is een bestsellerauteur en journalist die verschillende boeken heeft geschreven over spionage en de Tweede Wereldoorlog, waaronder Operation Mincemeat, The Spy and the Traitor en SAS: Rogue Heroes. En dan nu ook het boek over Colditz.